LA Cool

LA Cool is an outdoor living space addition to realise the original vision of Carter Williamson Architects’ 2015 project, Newport House.

Perched above Newport Beach in Sydney’s spectacular Northern Beaches, LA Cool embraces the beautiful views of Newport Beach and Pittwater, the infinity pool, pavilion and living spaces equally ideal vantage point to soak in the views.

Alongside is LA Cool’s generously sized pavilion, featuring both a covered and uncovered section, allowing the space to be used throughout changing seasons and weather.

The Pavilions roof is pierced with strategically placed skylights to allow natural light to bathe the comfortable living space.

Fitted with a fireplace, kitchen amenities and woodfire pizza oven, it was vital to Carter Williamson Architects’clients to be able to use the outdoor living space all year round, rather than it be relegated purely for use during the summer months.

These amenities allow the space to be used throughout the year, be it for dining, entertaining, or simply relaxing.

LA Cool was inspired by the sleek, low-lying modernist outdoor living spaces of American West-Coast modernism.

Favoured by the American jet-set, these low-slung living spaces are modest, unobtrusive to surrounding homes, yet simultaneously provide overhead shelter, allowing the view to be soaked in.

Naturally, LA Cool’s pure colour palette was inspired by the existing Newport House, which Carter Williamson Architects designed in 2015.

By employing the same pure, natural colour and material palette of Newport House, the two halves marry together seamlessly, creating the ideal home with both indoor and outdoor living spaces.

Ultimately, the largest inspiration for the Carter Williamson Architects’ design team was the 180-degree views of Newport engulfing the site, and how to best capture them, whilst simultaneously allowing the outdoor living space to be used 365 days a year.

Their solution was a series of strategic, sculptural cut-outs in LA Cool’s western wall allow evening light to pierce through the pavilion, onto the living space, not only opening the space, but creating a wonderful, ephemeral, breathable environment, further embracing the natural Australian landscape and views surrounding the home.

Project Details

Completion Date – 2019

Project Team

Architecture

Carter Williamson Architects

Carter Williamson is a multiple award-winning design studio with a strong commitment to rigorous, beautiful and robust architecture.

They believe that design quality can make a real difference to the way we live, work, and move through our world and that belief is central to the way they work.

www.carterwilliamson.com

Photography

Ben Guthrie

Ben Guthrie is an architectural photographer based in Sydney. Initially trained in Fine Art Photography at CoFA UNSW, he then went on to complete a double degree in Architecture at UTS and worked in architectural offices over a period of 14 years.

www.theguthrieproject.com

Photo Gallery

Click on a thumbnail image to enlarge.

Design © 2021 Carter Williamson Architects. All Rights Reserved.| Images © 2021 Ben Guthrie. All Rights Reserved.

The Builtworks Quest

At Builtworks, we’re on a multi-year quest to document, showcase, and spotlight the best of Australia’s built environment.

That’s why we’re creating this comprehensive online archive and educational resource that showcases a diverse and eclectic range of project types and scales.

Together with showcasing older exemplars of enduring merit, we spotlight and celebrate the very best new and recent additions to Australia’s built environment.