Narrandjeri House

Narrandjeri House

Follow us on Instagram

***

Architects Public Realm Lab repurposed a heritage factory located in the inner Melbourne suburb of Fitzroy to create a flexible contemporary workplace that celebrates Aboriginal culture and creates a culturally safe space for staff and clients.

Aboriginal Housing Victoria (AHV), the peak community housing organisation that serves Aboriginal Victorians, had long outgrown their heritage warehouse in Fitzroy and had started leasing surrounding spaces to house their over-flow teams.

AHV has a proud and important history of fighting for self-determination and is critical to addressing the disproportionate number of Aboriginal people experiencing homelessness.

The workplace space crunch was creating cultural divisions within the organisation, a sense of ‘us and them’ based on amenity, access to senior leaders, and space.

Public Realm Lab was engaged as architect and principal consultant to help AHV define its future needs and identify a suitable new location for its headquarters.

But from the earliest discussions, everyone within the organisation lamented the need to leave its central location, significant in its connectivity with other Aboriginal organisations and the history of Aboriginal self-determination in Victoria.

The Public Realm Lab team identified an opportunity to help AHV radically redesign how they work and then craft a new workplace around this, within the existing footprint.

AHV’s key needs were:

  • a culturally safe space for Aboriginal clients and staff and a space that celebrated Aboriginal culture and self-determination
  • a highly efficient, flexible and technology-rich workplace that would support the radical changes to their processes

In addition to these client drivers, the Public Realm Lab team focussed on creating maximum spatial complexity and choice within the building’s constraints to ensure that it wasn’t an oppressive ‘battery hen’ workplace.

They anticipated that this fit-out might have a 3 to 5-year lifespan due to ongoing organisational growth and so committed to designing elements that could be removed and reconfigured in future workplaces.

The key conceptual moves were to:

Represent Connectivity

The Public Realm Lab team collaborated with Keeray-wurrung/Gunditjmara artist Vicki Couzens, Senior employee of AHV, Bangerang Elder and artist Kevin Atkinson and AHV Project Co-ordinators Dean Wanganeen (the Cultural Advisory Group, CAG) to embed culture in the design and in this place.

Vicki, Uncle Kevin, and Dean wanted to represent the interconnectedness of Aboriginal communities, through trade and travel routes ‘our rivers and our bloodlines’ (Vicki Couzens).

So the Public Realm Lab team found a synergy between this cultural reading of connection and interconnectivity and the broader organisational needs to re-establish connection within a disjointed and dysfunctional workplace.

Connection and inter-connectivity is represented symbolically through artwork, expressed through Wurundjeri language, and through the display of AHV’s remarkable collection of posters and documents describing the history of self-determination.

It is also explored spatially through careful framing of views and the insertion of elements (pergolas and pods) that define distinct spaces and activities, but remain connected to the whole.

At a smaller scale, custom central tables act as a spine to link each row of desks, providing space for impromptu discussions and connection to culture through art by Uncle Kevin.

Celebrate art, culture, and activism in everyday life

A key interest for the Public Realm Lab team is to embed art and culture in everyday life, not as ‘high art’ understood to belong exclusively to the gallery, but as art was centuries ago – embedded and connected to everyday life, not simply for decoration by to tell stories and connect to the natural world.

The practice’s interest in this aligned with AHV’s ambition to embed and celebrate Aboriginal culture.

Vicki Couzens and her niece Taryn Love completed an original art piece on the lobby floor, carefully positioned to move through openings and bridge the secure and public-facing parts of the lobby.

The Public Realm Lab team experimented with cost-effective ways to digitally print Uncle Kevin’s art onto the connecting spine tables and maximised wall space to meet the curatorial team’s needs for space to display historic items.

Create contrasting spatial qualities for relief, variation, and choice

The majority of the building footprint needed to be set aside for open-plan workstations, in order to accommodate the minimum number of staff required on any one day.

Around this large body, the Public Realm Lab team strung service and social spaces, making sure at all times that the full extent of the original warehouse is always legible.

  • Pergolas define spaces for movement – the entry from the lobby and the production / quiet pods/storage zones.
  • Simple materials of salvaged timber and black mesh covered in plants provide relief from the large open spaces and a sense of rhythm and movement.
  • An existing skylight was repurposed and extended as a sun-drenched meeting space, with other spaces for solo or group work layered along paths of travel to create a gradient from public to more private and secluded.

Create a unique palette for what is only partially a workplace

AHV is a unique organisation and its staff is diverse and deeply connected to the organisation’s mission.

A typical ‘work day’ might also involve significant trauma, family and cultural matters, and, for non-Aboriginal staff, grappling with ongoing and systemic racism in policy, property, and Australian society.

The Public Realm Lab team felt that this place should bear as little resemblance to a typical office as possible, that it should be richly textured, full of plants, and as free as possible from the standard, proprietary products that our subconscious recognises as ‘belonging’ to the world of work.

The design works to cue that this is primarily a place of reconciliation, culture, and human-ness, all within a very tight budget.

Fibre-cement sheet is used extensively, which required experimentation and prototyping, for its texture, across all workstations, central desks, and joinery.

And a palette of greens was selected to complement the existing red brick building and provide visual relief.

Accommodating AHV’s daily on-site team within the constrained footprint of the existing warehouse and its lean-to of cellular rooms required efficient planning and careful zoning of public-facing/social/team-based and secluded working zones.

The resolution of the primary entry and client zone, although comparatively small, drove the planning and spatial sequence for the workplaces beyond.

It also exemplifies the texture, biophilia, cultural safety, and uniqueness that the design team was aspiring to for the project.

The lobby and interview room client spaces are in some senses the most important spaces within the building, as this is where AHV comes into physical contact with its clients, its only reason for existence.

Perhaps because of this complexity, these spaces had the most complex and conflicting briefed requirements:

  • the Cultural Advisory Group was focused on cultural safety and a welcoming environment
  • management and front line staff were focused on the very real requirements for security, staff safety, removing visual connections, and stimuli that provoke attacks
  • mitigating the acoustic and visual impacts of such events

The Public Realm Lab team drew on their experience designing similar spaces for distressed clients.

This enabled them to convince AHV that providing glimpses of the workplace beyond and the full team of staff working to help address the distressed client’s issues would be more beneficial than not.

This approach avoided the use of all materials that scream ‘we expect you to attack our staff’, like bulletproof glass and stainless steel wires at 150mm centres.

Instead, it focussed on the subtle but effective layering of space-fixed joinery that, by virtue of its width and subtle level changes made it difficult to attack staff on the other side and black mesh covered in plants.

And salvaged timber, original artwork, and Wurundjeri language work together to de-institutionalize spaces that can be triggering and traumatic.

Passive surveillance of the lobby and interview room as staff move around the building helps ensure staff safety within these spaces.

The Public Realm Lab team interviewed 50% of AHV’s staff and facilitated workshops with all leaders to help understand how they work and how it could change to allow more flexibility in terms of time in the office and flexibility in terms of settings within the office.

Prior to this project, 90% of staff had a private office (with less than 50% utilization) and all staff worked exclusively at their desk.

The Public Realm Lab team took AHV on a crash course in workplace theory, and took their staff on many tours of contemporary workplaces, to help them understand the benefit of varied postures, settings, degrees of enclosure, prospect, and refuge.

For Public Realm Lab, biophilia is about more than incorporating plants.

It is about simulating the complex environments that humans evolved in via varied ceiling heights, light intensity, and acoustic and textural qualities.

Within a workplace allowing staff to self-select the space they need based on the work they are doing and unconscious factors like cognitive load, biorhythms, and emotional needs lead to increased productivity and engagement.

Within a very constrained environment, Public Realm Lab incorporated:

  • tiny, lower-light pods for quiet phone calls or working
  • a small, sun-drenched space partially enclosed for conversation
  • upholstered booths
  • large open tables at varying heights
  • ‘touch down’ high benches for quick email check-ins

The qualities and atmosphere of the historic warehouse, and the events and stories it has observed over its many years, were the focus of this project.

All new elements, mainly insertions with the occasional removal, were intended to complement the existing brickwork, steel trusses, and steel-framed glazing.

Public Realm Lab avoided the use of white throughout, opting instead for shades of grey, green, and black to create a calming, restorative, and textured atmosphere.

The key sustainability feature of this project was accommodating twice as many people through clever and flexible design, which meant that AHV did not need to relocate to an outer urban area.

Rooftop solar powers the facility and all finishes and materials have been selected based on their recycled and locally produced content and capacity to be recycled.

Project Details

Project Size – 400 m2
Project Budget – $900,000
Building Levels – 1
Completion Date – 2020

Project Team

Architecture and Principal Consultants

Public Realm Lab

Public Realm Lab is a design practice that connects strategy, culture, and place.

They do that through master planning, briefing, architectural design, and research.

Public Realm Lab is led by Anna Maskiell and Philip Ward.

www.publicrealmlab.com

Photography

Tom Ross

Tom Ross is an Australian architectural and editorial photographer, published internationally.

www.tomross.xyz

Photo Gallery

Click on a thumbnail image to enlarge.

Design © 2022 Public Realm Lab. All Rights Reserved.| Images © 2022 Tom Ross. All Rights Reserved.

The Builtworks Quest

At Builtworks, we’re on a multi-year quest to document, showcase, and spotlight the best of Australia’s built environment.

That’s why we’re creating this comprehensive online archive and educational resource that showcases a diverse and eclectic range of project types and scales.

Together with showcasing older exemplars of enduring merit, we spotlight and celebrate new and recent additions to Australia’s built environment.